Nieuwe flat op de Greef nog hoger en gaat Lisse miljoenen kosten

Uit nieuwe stukken van wethouder Langeveld voor de gemeenteraad blijkt dat de flat op de locatie van de Greef zeven verdiepingen hoog dreigt te worden. Ook is de kans groot dat deze flat de gemeente miljoenen gaat kosten. Veel van die kosten worden niet benoemd of lijken te worden weggeboekt in verschillende potjes.

Er is het afgelopen jaar veel gebeurd als het gaat om de bouwplannen voor op de Greef (Ruishornlaan 21). Tenminste, op het gemeentehuis. Met omwonenden en andere betrokken inwoners van Lisse is nog steeds niet gesproken. Ook kregen we het afgelopen jaar weinig antwoorden op onze vragen. Na WOB/WOO-verzoeken heeft een onafhankelijke commissie de gemeente uiteindelijk opdracht gegeven tóch stukken met ons te delen. Uit die stukken bleek dat twee jaar geleden al bekend was dat de bouw van  startersappartementen op de Greef financieel moeilijk haalbaar zou zijn.

Niet tegen bouwen

Laten we, om te beginnen, even een duidelijk punt maken: de omgeving van de Greef snapt de behoefte aan woningen voor starters. Hoewel wij liever een groene Greef hadden gezien, heeft de gemeente gekozen voor bouwen op de Greef. Wij zijn niet tegen bouwen op de Greef, maar de plannen die er nu liggen passen niet in de omgeving en gaan Lisse daarom ook heel veel geld kosten.

Deze maand staat het bouwen op de Greef weer op de agenda van de gemeenteraad. Op basis van de plannen die wethouder Langeveld heeft geschreven zetten we even op een rijtje wat nu de status van het project is. En dat geeft geen mooi beeld.

Flat moet nog hoger worden

Waar er eerst nog sprake zou zijn van twintig appartementen, berekende de gemeente in 2021 al dat dat financieel niet haalbaar was. Dat werden daarom veertig appartementen en de gemeenteraad stemde december 2021 in met een flat van maximaal zes verdiepingen hoog. De exacte cijfers werden geheim gehouden.

Uit de nieuwste stukken van de wethouder blijkt dat de parkeergarage onder de flat niet verdiept kan worden aangelegd omdat ook dat niet financieel haalbaar is. De parkeergarage komt nu op maaiveld en met de zes woonlagen zitten we dan al op zeven verdiepingen. Dat is bijna net zo hoog als de Elka-flat, maar dan dicht op en recht tegenover een bestaand appartementencomplex.

Wordt de grond wegegeven?

Maar nog steeds zijn de exacte cijfers niet duidelijk. De gemeente heeft het er steeds over dat dit project ‘kostenneutraal’ kan zijn met zeven verdiepingen en veertig appartementen. En dat een eventueel verlies wordt verrekend met de winst die is gerealiseerd op het project ‘Knarrenhof’. Maar wat betekent dit nou precies?

Volgens ons lijkt de gemeente de grond gratis weg te geven aan een projectontwikkelaar. Maar volgens het eigen grondbeleid van de gemeente is deze grond tussen de 600.000 en 1 miljoen euro waard.

De wethouder verwacht zelfs dat een projectontwikkelaar misschien wel geld toe wil, voor deze een flat op het kleine stukje grond van de Greef gaat bouwen. Omdat het anders niet rendabel is om daar een flat neer te zetten met goedkope appartementen. Dat verlies wil de wethouder betalen met de winst uit de grondverkoop van de Knarrenhof. Maar het blijft verlies. Bovenop de miljoen die de grond eigenlijk waard is.

Veel kosten worden niet genoemd

Het heeft de gemeente de afgelopen twee jaar al veel geld gekost om te komen waar we nu zijn. Weliswaar grotendeels op kosten van de provincie, maar het blijft gemeenschapsgeld. En daar komt nu weer € 370.000 bij voor een aantal dure adviseurs die het project er doorheen moeten drukken. Deze kosten worden betaald uit de algemene reserve van de gemeente. Daar betalen we dus ook weer met z’n allen aan mee.

Maar daar blijft het niet bij. Er zijn ook nog de kosten voor het uitplaatsen van het jongerencentrum, de nieuwe locatie van het jongerencentrum, de sloopkosten van de Greef, de afschrijving van een nog in goede staat verkerend en bruikbaar gebouw en het verplaatsten van de skatebanen. Waar worden deze kosten weggeboekt?

De gemeente houdt nog helemaal geen rekening met toekomstige projectkosten en andere hoge kosten zoals planschade voor de omwonenden. En hoe groter en hoger de flat wordt, hoe hoger de planschade zal zijn. De Greef is zo een project dat steeds meer geld verslindt. Mogelijk miljoenen!

Maak een andere keuze

Wij hebben altijd al gezegd dat een flat op deze kleine dijk niet past. Wij wisten al op basis van onze WOO-procedures dat de enige reden waarom deze flat ‘maximaal zeshoog’ zou worden, was omdat het anders financieel niet uit kon. De wethouder ziet de bui ook hangen. Het lijkt er nu op dat de gemeente creatief gaat boekhouden om dit onzalige plan koste wat kost voort te zetten. En de kaders wordt verder opgerekt zodat de flat steeds hoger en groter wordt. En als het aan de wethouder ligt, komen er niet alleen kleine goedkope appartementen voor starters, maar ook grotere met een koopprijs van € 430.000.

Zo komt het oorspronkelijke doel steeds verder buiten beeld om de flat maar te kunnen bouwen. De Greef is te klein om op een redelijke manier en tegen redelijke kosten starterswoningen neer te zetten. Om nog meer kosten te voorkomen zou de gemeente moeten toegeven dat dit geen goed plan is. Zet de Greef anders in, bijvoorbeeld voor de bibliotheek, voor de voedselbank of een kinderopvang. Verhuur het. Of bouw hier grondgebonden woningen of duurdere appartementen en gebruik de opbrengst om op andere locaties te investeren in goedkope woningen voor jongeren en starters. Op een ruimere plek waar het wél kan.

Op donderdag 30 maart besluit de gemeenteraad over de verdere ontwikkeling van de Greef. U kunt daarbij aanwezig zijn op het gemeentehuis in Lisse. De vergadering begint laat, pas om 21.00 uur!

Meedoen?

De Groene Greveling

wordt gesponsord door