Omwonenden Greveling boos over bouwplannen gemeente Lisse

De gemeente Lisse is van plan om twee grote wooncomplexen van elk 40 appartementen te bouwen aan de zuidkant van de Greveling: een Knarrenhof (een woonomgeving voor ouderen) onder de dijk aan de Ruishornlaan en 40 starterswoningen op de locatie van jongerencentrum De Greef.  Het plan wordt besproken in de gemeenteraadvergadering van 16 december 2021. Maar verontruste Lissenaren hopen dat de gemeenteraad nog zal kijken naar alternatieven. Zij zijn de website groenegreveling.nl gestart.

Gerard Kulk is voorzitter van VvE Scheepmakerskade Lisse. Het appartementencomplex waar hij woont, ligt recht tegenover de Greef. Hij is erg teleurgesteld: “Er is door gemeente nog niet met ons gesproken over deze plannen. Terwijl er een participatiegroep met de huidige bewoners was toegezegd door voormalig wethouder Van der Laan. Pas deze week heb ik gehoord dat we kunnen meepraten. We zijn tot nu toe gewoon genegeerd ondanks meerdere verzoeken om betrokken te worden bij de plannen. We moesten alles eerst via de krant horen, vlak voordat de gemeenteraad erover beslist. Dit plan lijkt er door de gemeente Lisse gewoon doorgedrukt te worden. Met als argument dat er voor ouderen en jongeren wordt gebouwd. Zodat iedereen wel vóór moet zijn.”

Als je dat verkoopt, krijg je het nooit meer terug.

Gerard Kulk begrijpt dat men in Lisse naarstig op zoek is naar locaties om te bouwen voor jongeren en ouderen. “Er moet meer gebouwd worden in Lisse. Maar we moeten wel blijven kijken wat de beste oplossing is. Er zijn betere locaties waar dit mogelijk is, want er staan veel gebouwen al langere tijd leeg. Kijk naar het oude postkantoor. Dat staat te verpauperen.” Kulk vindt dat Lisse naar de makkelijke oplossing grijpt: “Lisse heeft geld nodig en verkoopt eigen grond voor de bouw. Maar daarmee verlies je een uniek stukje groen aan het water. Weet je trouwens dat deze polderdijk één van de oudste is van Zuid-Holland? Als je dat verkoopt, krijg je het nooit meer terug. Er had eigenlijk al nooit gebouwd moeten worden en zo wordt het alleen maar erger.”

Hij kan ook niet begrijpen dat Lisse op de hoek van De Greef drie appartementencomplexen recht tegenover elkaar wil zetten. “Zoveel flats zijn er niet in Lisse. Maar wij gaan straks recht bij elkaar in huis kijken omdat de Greveling compleet wordt dichtgebouwd.”. Hij denkt daarbij ook aan zijn nieuwe buren: “De toekomstige bewoners van het herontwikkelde ELKA terrein weten ook niet wat ze overkomt. Zij kochten een woning met uitzicht op groen. En toen de bouw eenmaal was gestart, kwam de gemeente met deze nieuwe plannen!”

De Greveling is het laatste stukje groen aan het water in het hart van Lisse.

Johan Overdevest heeft zich als betrokken Lisser al eerder in het Leidsch Dagblad uitgesproken over de bouwplannen van Lisse: “De Greveling is het laatste stukje groen aan het water in het hart van Lisse. Waar kinderen bij de Greef nog veilig kunnen spelen en ouderen vissen of hun bootje in het water laten. En waar gezinnen regelmatig picknicken. Dat moet je koesteren en versterken. Veel gemeenten zouden hier jaloers op zijn.”

Overdevest wijst erop dat de plannen van de gemeente in schril contrast staan met wat er is opgenomen in de recent gepubliceerde “Omgevingsvisie Lisse” over cultuur-historische waarden, groen, klimaat, recreatie en leefbaarheid: “Maar dat blijkt slechts een document voor de bühne, want zodra er echte keuzes moeten worden gemaakt wordt die omgevingsvisie met het grootste gemak opzij geschoven”.  Het bouwen van de Knarrenhof kan hij nog wel begrijpen omdat dit niet direct op de dijk ligt: “Maar het is de vraag of bij zo’n groot complex nog wel plaats is voor groen. De bomen aan de dijk zijn prachtig.”

De dijk van de Poelpolder is van ons allemaal

Kulk vindt dat een flat op de plek van De Greef totaal niet past in de woonomgeving: “We moeten eigenlijk maar raden wat de gemeente wil. Eerst horen we via de pers dat het 20 appartementen zouden worden. Nu zouden het er 40 zijn. Op dat stukje dijk? Dat moet een betonnen kolos worden! Voor al die appartementen moeten er ook nog parkeerplaatsen komen. Zo versteent Lisse steeds verder.” Overdevest pleit voor een groene Greveling: “De dijk van de Poelpolder is van ons allemaal.” Kulk ziet nog wel ruimte voor bouw: “Laagbouw past beter in deze omgeving. Heel jammer dat er niet eerder met ons is gesproken. Nu lijken we voor het voldongen feit te staan dat er misschien wel 6 verdiepingen hoog gebouwd gaat worden. Dat is net zo hoog als de flats aan de Ooievaarstraat en het Rembrandtplein. En deze nieuwe zetten ze ook nog eens óp de dijk. Zo bouw je de Greveling helemaal dicht.”

Om meer Lissenaren te betrekken, zijn Kulk en Overdevest de website groenegreveling.nl gestart. “We zijn pas kort online en de interesse is al groot. Maar we kunnen nog meer steun gebruiken. Lissers kunnen via onze website ook laten weten hoe zij het gebied rond ‘De Greef’ het liefst zien.”

Meedoen?

De Groene Greveling

wordt gesponsord door